Vonatkerti gőzös

Néhány gondolat a mozdonyunkkal kapcsolatban:
A vonatkerti mozdony és környéke sok bajai gyereknek és felnőttnek volt az elmúlt évtizedekben kedvelt játszó, ill. találkozási helye
A hivatalosan "mozdonyszobor" elnevezésű műtárgynak nincs tulajdonosa, ezért a Bajai Városvédő és -szépítő Egyesület a bajai civilek nevében vette azt gondozásba.
Egyes visszaemlékezők szerint a mozdony a Baja Hercegszántó útvonalon teljesített szolgálatot egészen vasútvonal megszüntetéséig, 1972. december 31-ig. A 375-ös sorozatszámú gőzöst egy ideiglenes sínpáron valószínű ezt követően hozhatták mostani helyére.
A mozdony jelenleg nagyon elhanyagolt állapotban van.Egyesületünk azt vállalta, hogy megakadályozandó a mozdony további romlását, megpróbáljuk esztétikailag elfogadhatóbb állapotba hozni a szerkezetet.
Csodát nem tudunk tenni, nem is ígérünk ilyesmit. Miután nem diszponálunk sok százezres, milliós források fölött, annyit tudunk vállalni, hogy kijavíttatjuk a nagyobb lemez hibákat és megfelelő minőségű kültéri festékkel eredeti színeire festjük le a gőzöst.
A mai napon egy másik bajai civil egyesület (Havaria Egyesület) szakemberei fogják magasnyomású berendezésükkel megtisztítani a hozzáférhető felületeket az ötven év alatt rárakódott szennyeződésektől.
Ez után folytatjuk a munkát a lemezfelületek legszükségesebb javításával, majd elkezdjük a hozzáférhető felületek festését is szakemberek irányításával. Szívesen fogadjuk lakatos munkához értő mesterek jelentkezését.
Szívesen látunk előre megbeszélt időpontban ráérő lelkes lokálpatriótákat, akik szívükön viselik a gőzösünk sorsát és szereztek már némi gyakorlatot, mondjuk otthoni garázskapu festésével.
A későbbiek során zúzott-kő ágy kialakításához szükségünk lesz 30-40 db (egy méter hosszúságú) járdaszegélyre.
Várjuk olyanok jelentkezését is, akik bármit tudnak a mozdonyunkról. Pl. mikor került pontosan oda, ahol most van? Mikor- és hol szolgált ez, vagy ilyen gép a környéken? Olyan mozdonyvezetők, fűtők, egyéb szolgálattevők jelentkezését is várjuk, akik bármilyen -a mozdonnyal kapcsolatos-információval, történettel rendelkeznek, amiket szívesen osztanának meg velünk..
Szeretnénk azt elérni, hogy ne kelljen néhány éven belül ócskavastelepre vinni ezt a mindannyiunknak kedves öreg lakótársunkat.
Azt reméljük, hogy a gőzöst feljavított esztétikai állapotban legkésőbb szeptemberben át tudjuk adni a város érdeklődő közösségének.
A mozdony festése anyagi terheinek nagyobbik részét Széll Péter alpolgármester úr a személyes kerete terhére magára vállalta.

Kedves Olvasó!
A mellékelt levelet percekkel ezelőtt kaptam, de úgy érzem, a leírtak nem nekem szólnak elsősorban, hanem zömmel azoknak, akikkel szeretnék egyforma - vagy legalább hasonló - lenni. Bajai. Ezért - a szerzőtől kapott engedély birtokában - közzéteszem az általa leírtakat.
Rövid, a megértést segítő közlést kiegészítésként elmondanék.
A Bajai Városvédő és -szépítő Egyesületet foglalkoztatja egy ideje, hogy a helyiek által ismert, kedvelt mozdonyt ("gőzöst") sokan sorolják be a kedves ismerőseik közé. Nagy Dezső és a kiscsávolyiak - bátorságukat is bizonyítva - hozzáfogtak a "varázslathoz": szeretnék régi, dicső állapotához hasonlóvá tenni a masinát. Számos beszélgetés tárgya volt mostanában a mozdony, az igazán nagy, indító eseményre június 8-án 13 órakor kerül sor: megszabadítják szakemberek a múlt porától "őt": fürdetés lesz a Vonatkertben. Ha teheti, legyen velünk!
Nagy Dezsőnek és a programban vele lévő társainak a bajaiak nevében köszönöm meg azt a komoly munkát, amit felvállaltak. Megkezdjük a készülődést az avatásra.
Az Egyesület nevében: dr. Cseh Béla elnök.